Lekkere wijn recepten

Kikkerburger

Recept voor vier personen

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten (240 g), uitgelekt
  • 1,5 eetl boter
  • 100 g ui, fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 100 g rode linzen, afgespoeld
  • 2 eetl gedroogde kerriebladen (vermalen), eventueel te vervangen door 5 takjes verse kerrie blaadjes of een ½ theel kerriepoeder
  • 1,5 eetl korianderzaad, gemalen
  • 1,5 eetl komijn, gemalen
  • 1 eetl gedroogde chilivlokken
  • 20 g korianderblaadjes, fijngesneden
  • 150 g tomaten, zaadjes verwijderd, in kleine blokjes gesneden
  • 1 groot ei
  • 1 limoen, de geraspte schil
  • 50 ml limoensap
  • 50 g boter
  • 2 eetl zonnebloemolie
  • bloem of kikkererwtenmeel

voor de yoghurtdip:

  • 120 g Griekse yoghurt
  • 1,5 theel olijfolie
  • 1/2 theel kardemom, gemalen
  • ½ citroen, de fijn geraspte schil
  • 1,5 theel limoensap

Bereiding

  1. Spoel de kikkererwten af en droog ze met een schone theedoek. Pureer ze vervolgens in een keukenmachine fijn.
  2. Verhit de boter in een pan en bak de ui en de knoflook hierin tot ze glazig zijn. Voeg de rode linzen en de kerrieblaadjes toe en roerbak enkele minuten.
  3. Roer er dan de gemalen koriander en komijn door, de chilivlokken en de verse koriander. Voeg ongeveer 150 milliliter water toe, roer alles goed door elkaar en laat het mengsel 2 minuten prutellen.
  4. Doe de tomaat erbij en roer nog 1 minuut, haal dan de pan van het vuur.
  5. Voeg vervolgens de gemalen kikkererwten, citroenrasp, limoensap en 1 eetlepel zout toe. Roer het ei erbij, meng alles goed en laat afkoelen.
  6. Maak van het mengsel burgers van ongeveer 5 cm in doorsnede en 1,5 cm dik. Zet de burgers vervolgens voor een uur in de koelkast om op te stijven.
  7. Meng ondertussen alle ingrediënten van de yoghurtdip, breng op smaak met zout en zet het in de koelkast tot vlak voor gebruik.
  8. Verhit de oven tot 190 graden Celsius.
  9. Verwarm in een grote koekenpan de boter en de zonnebloemolie. Wentel de kikkererwtenburgers gelijkmatig door de bloem of kikkererwtenmeel en leg ze in delen in de hete pan. Bak beide kanten twee tot drie minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en leg ze tot slot op een bakplaat. Zet de bakplaat vlak voor het serveren nog vijf minuten in de hete oven.
  10. Serveer de burgers met de yoghurtdip.
Bronvermelding: Foodteam
  Recept downloaden

DeMorgenzon Stellenbosch Walvisch Kaapse rood 2020

Walvisch Kaapse Rood is de bijzondere blend van syrah, grenache en durif, voornamelijk afkomstig van jonge wijnstokken van DeMorgenzon.

14,5
Perswijn
2018
Perswijn: 14,5 punten

Cassis, kersen, zoethout, salmiak, sappig, rond, genoeg grip

8,20

Vanaf 12 flessen 7,55 per fles

Even geduld a.u.b.