Lekkere wijn recepten

Varkenslende met venkel-koolsalade

Ingrediënten:

  • 1 kg varkenslende aan één stuk, indien mogelijk met bot
  • 4 eetl olijfolie
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 theel gemalen komijn
  • 1 theel gemalen kaneel
  • 1 theel zout
  • 4 tenen knoflook, heel fijn gesneden
  • 6 tomaten, in blokjes

Voor de venkel-koolsalade:

  • 1 venkelknol van ± 250 g, in heel dunne repen
  • ½ savooiekool van ± 500 g, in heel dunne repen
  • 200 g winterwortel, fijn geraspt
  • 1 rode ui, in dunne halve ringen
  • 1 bosje platte peterselie, fijn gehakt

Voor de dressing:

  • 1 eetl venkelzaad
  • 1 eetl anijszaad
  • 100 ml mayonaise
  • 125 ml rodewijnazijn
  • ½ theel zout
  • ½ theel zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Gebruik voor dit gerecht een BBQ met deksel. Maak die klaar om te roosteren met indirecte hitte, dat wil zeggen dat er een plek is waar geen kolen liggen, zodat het vlees gaart door indirecte hitte. Het gerecht kan natuurlijk ook in een oven gemaakt worden.
  2. Meng 2 eetlepels olijfolie met de cayennepeper, komijn, kaneel en het zout. Wrijf de varkenslende in met 2/3 van dit mengsel. Leg het vlees op de BBQ en laat garen tot het bruin is. Leg het dan op de plek wat geen kooltjes branden en doe het deksel erop. Laat ongeveer 1 uur garen bij 130 tot 150 °C. Gebruik een vleesthermometer om de juiste gaarheid vast te stellen: bij een kerntemperatuur van 62 °C is het vlees gaar. Haal het van het vuur, verpak het in alufolie en laat op een warme plek rusten.
  3. Maak terwijl het vlees gaart de tomatensaus en de venkelsalade. Fruit voor de saus de knoflook op laag vuur in 2 eetlepels olijfolie tot hij glazig is; laat niet bruin worden. Voeg de tomaten toe en het resterende specerijenmengsel. Laat 15 minuten koken tot de saus wat dikker begint te worden. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Rooster voor de dressing de venkel- en anijszaadjes in een droge koekenpan tot ze gaan geuren. Doe ze in een kom en stamp fijn met een vijzel. Voeg de overige ingrediënten toe en roer tot een dressing.
  5. Meng venkel, kool en wortel met de rode ui en de peterselie. Roer de dressing erdoorheen en laat 10 minuten intrekken.
  6. Snij het vlees in dikke plakken. Geef er de saus en de venkel-koolsalade bij.

Wijn & Spijs
Deze L'Arjolle rosé heeft dat lekkere fruitige wat je van een rosé verwacht met sappig rood fruit en wat banaan. Maar hij heeft ook frisse zuren, een fijne kruidige smaak en voldoende body om met dit gerecht een mooi spel te spelen. De hartige venkel- en anijs smaken in de saus en de dressing hebben datzelfde frisse smaakprofiel als de wijn. Hartig en fris, heerlijk zomers.

Bronvermelding: Foodteam
  Recept downloaden

1

L'Arjolle Côtes de Thongue rosé 2019

Wijn uit Frankrijk - Languedoc

Franse rosé met een fruitig en kruidig aroma en een frisdroge smaak. Lekker bij frisse salades, vis van de barbecue of op het terras, in combinatie met fijne amuses.

Even geduld a.u.b.