Lekkere wijn recepten

Gegratineerde mosselen

Dit recept komt uit Italië, waar het cozze ripiene heet.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 150 g pruimtomaten
  • 2 eetl bladpeterselie, steeltjes eraf gehaald, fijngesneden 
  • 2 sneetjes witbrood 
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • olijfolie
  • 1 kg mosselen in de schelp
  • 50 ml wijn
  • sap van 1 citroen
  • peterselie voor garnering
     

Bereiding

  1. Snij de korstjes van het brood. Doe het korstloze brood vervolgens in de keukenmachine tot het kruimels zijn. Breng over in een kom.
  2. Snij de tomaten aan de bovenkant in. Dompel ze 1 -2 minuten in kokend water. Spoel direct koud af en verwijder de velletjes. Snijd de tomaat doormidden, verwijder het vocht en de zaadlijsten en snijd de tomaat in fijne blokjes.
  3. Doe de blokjes tomaat met de peterselie en knoflook bij het broodkruim en roer door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en voeg een beetje olijfolie tot een rulle massa ontstaat.
  4. Spoel de mosselen af en borstel ze eventueel schoon. Gooi exemplaren die open blijven staan weg. Verhit in een ruime pan 1 el olijfolie, voeg dan de mosselen toe. Bak ze even. Voeg vervolgens de wijn toe. Kook de mosselen tot ze open gaan staan. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn. Gooi schelpen die niet opengaan weg.
  5. Maak de mosselen open en breek de lege helft van de schelp af en lege deze op een ovenbestendige schaal. Snij vervolgens de mossel uit de volle helft en leg deze op de schaal in de lege helft. 
  6. Verdeel het broodmengsel over de schelpen en besprenkel met olijfolie.
  7. Rooster de mosselen ongeveer 5 minuten onder de hete grill van de oven.
  8. Besprenkel ruim met citroensap en garneer met peterselie.
Bronvermelding: Foodteam
  Recept downloaden

Monte del Frà Chiaretto di Bardolino 2023

Italiaanse rosé met een heerlijk fris en vol aroma. De smaak is pittig, droog en fruitig. Past uitstekend bij koude voorgerechten zoals gerookte vis, salades of carpaccio.

90
James Suckling
2022
JamesSuckling.com: 90 punten

Pale coral hue with notes of fresh raspberries, apples and peaches. Creamy, fruity and medium-bodied, with fresh acidity and a juicy finish. Drink now.
17
Jancis Robinson
2022
JancisRobinson.com: 17 punten

It's a mouth-watering compilation of fruit streaked with Lake Garda's long, bone-biting minerality, but this is a rosé that is so much more than the sum of its flavours. It's strumming with energy.
8,5
Hamersma
2022
De Grote Hamersma: 8,5

Volop vulling. Bessengeklets, kers-best, fijne kruidigheid, kokette zuren, flink vlezig en licht wapperende luxaflexjes vanwege een opbollend briesje vanaf het aangrenzende Gardameer.
90
James Suckling
2021
JamesSuckling.com: 90 punten

Fresh and elegant, with bright, high-pitched acidity that’s in good rapport with the light, crunchy cherries on the dry, medium-bodied palate.

9,95

Vanaf 12 flessen 9,15 per fles

Even geduld a.u.b.