• Vorige pagina

Assortiment

Wijncursus.
Let op! Nog geen cursusavonden gepland in najaar 2012.

Het is mij opgevallen dat u vooral interesse heeft in bewust proeven en herkennen van wijnen, en in wijn en spijs combineren. Hier wil ik op inspelen. Een les over vinificatietechniek of over de wijngaard geeft minder enthousiaste geluiden. De cursus is nu nog interessanter voor iedereen die vooral een ‘smaakreferentie‘ wil opbouwen. Het aantal te proeven wijnen per avond wordt opgevoerd en de geproefde wijnen worden herhaald totdat u de wijn kent en herkent.

De eerste avond proef ik met u 8 van de belangrijkste witte,- en rode druivensoorten (cépages). U proeft chardonnay, sauvignon blanc, chenin blanc, riesling, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon en syrah/shiraz. Per soort komen verschillende karakteristieke wijnen aan bod.

 De tweede avond laat ik nogmaals karakteristieke cépage-wijnen proeven. U gaat de wijnen herkennen! Bij voldoende tijd kunnen we ook nog wijnen van minder belangrijke maar wel interessante druiven proeven. Denk aan: muscat, viognier, sangiovese en malbec. 

De derde avond neem ik u mee op reis naar interessante en verrassende wijngebieden. Deze reis wordt begeleid door tientallen foto’s op een groot scherm. Natuurlijk proeven we dan ook wijnen uit de gebieden die de revue passeren. Denk aan: Rheinhessen, Bordeaux, Loire, Piëmonte, Burgenland, Mendoza en La Mancha. 

De vierde avond heeft ook een geheel nieuwe opzet. We gaan die avond etiketten leren lezen. Dit blijkt toch nog wel een karwei te zijn. Ik vraag jullie niet alleen de producent, de druivensoort etc. te herkennen. Ik verwacht van jullie ook een uitspraak over de ‘te verwachten’ smaak.

De laatste en 5e cursusavond staat geheel in het teken van wijn en spijs. Onze topchef, die speciaal naar Vasse komt om in onze keuken de gerechten te bereiden, maakt op deze avond vijf kleine gerechtjes waarbij ik per gerecht minimaal twee wijnen serveer. Aan de hand van de ‘universele smaakfactoren’ (naar Peter Klosse) die gebruikt worden voor wijnen en spijzen proberen we zo objectief mogelijk te beargumenteren waarom een wijn bij een gerecht past. Heel leerzaam voor fanatieke thuiskokers! Natuurlijk kunt u ook een kijkje in de keuken nemen.

De kosten van de cursus bedragen eur 295,-. Dit is inclusief het 5 gangen menu van onze chef op de laatste avond. Een cursusavond begint om 19.00 uur en we sluiten af rond 22.30 uur.

De vrijdag is de cursusavond, alleen de laatste avond 'wijn en spijs' is op woensdag.  Voor meer informatie over de cursus mail naar: i.jaspers@twentschwijnhuis.nl

Beste groet,

Ivar Jaspers
Twentsch Wijnhuis